Bodø Høstseminar 2024

Publisert av Roald Lysø den 28.10.24.

Bodø - farlig åpen, men likevel gjestmild

Høstseminaret, oktober 2024

Av Anfinn Myrvang

«Farlig åpen la de byen   ut imot sørvest», heter det i Bodøsangen. Halvøya som byen ligger på, er viden kjent for nordavinden som blåser fra «alle» kanter.  Det påstås at Bodø by har over 350 vindfulle dager.  Etter å ha erfart byen i fem dager, er vi fristet til å mene at de 350 dagene er en smule kuriøs overdrivelse. 

Selv om høsten hadde gjort sitt inntog, ble vår opplevelse av byen og distriktet en hyggelig og varm omfavnelse, ispedd varierte og interessante glimt av historie fra både fortid og nåtid.  Vi kan kanskje istemme med Bodøværingene når de i siste verset av Bodøsangen synger «Og vi elsker denne byen som har tatt seg frem     under all allslags vær i skyen til vårt sterke hjem …»

Bodø er Europeisk Kulturby i 2024. I utgangspunktet var vi spente på hva det hadde å si når vi skulle velge ut kulturelle opplevelser for seminardeltakerne. Hva har byen å by på? Hva er spesielt ved denne byen? I hvilken grad preges byen av variert kulturliv?  Det skulle vise seg at det slett ikke var vanskelig å finne fram til berikende tilbud. Men i hvilken grad kulturtilbudene i kvalitet og kvantitet var preget av byens europeiske kulturstatus, ja, det var det vanskeligere å få øye på.

Men – la oss være litt tilbakeskuende og se hva vi fikk med oss. Første kvelden fikk vi besøk av ordfører Odd Emil Ingebrigtsen som ønsket oss velkommen, samt fortalte litt om byen både i fortid og nåtid. Til stede da var også en av lederne i det svære prosjektet «Ny by - Ny flyplass», et fremtidsrettet milliardprosjekt som vil gi Bodø by store utviklingsmuligheter. Vi sier ikke mer om det, men løfter heller frem byvandrer Viggo Eide som gav oss en velsmakende, humoristisk, poengtert og spennende dessert som avslutning på dagen. Her fløt anekdotene og de artige byhistoriene lekkert inn i våre ører.

Viggo Eide i fri utfoldelse

Neste dag ble vi busset til en av distriktets mest spennende «byer» - Sulitjelma, som ligger inne i fjellene nordøst for Fauske. Etter at det rundt 1890 ble funnet kobber og svovelkis i området eksploderte stedets utvikling. I 1913 hadde Sulis – som stedet også kalles - 3000 innbyggere, hvorav 1750 var ansatte i gruveselskapet. Gruveselskapet var da Norges største bergverk og landets nest største industribedrift.  Men intet tre vokser inn i himmelen, heter det. Bergverksdriften ble nedlagt i 1991 og i dag sitter Sulis igjen med 350 innbyggere. Vår utmerkede guide, Thor Åge Jensen, som selv bor i Sulis, geleidet oss spennende gjennom både historien og stedet,samt fjellandsbyen Jakobsbakken – også et nedlagt gruvesamfunn en gang knyttet til bergverksvirksomheten. Det er også verdt å nevne filmen »Sulis 1907» som forteller historien om gruvearbeidernes kamp for sine rettigheter. Deres kamp, som ble kronet med seier, ble et forbilde og et gjennombrudd for arbeider-rettigheter også i resten av landet. Dagen ble avsluttet med å se filmen.

 

Fra Jakobsbakken i Sulitjelma.                                          Sulitjelma. Guide (til h) og blide tilhørere

Dag tre: - Nordlandsjekta «Anna Karoline» er den eneste større norske tradisjonelle lasteførende fartøy fra etterreformatorisk tid, har en førstekonservator ved Norsk Sjøfartsmuseum uttalt om denne jekta,  som har fått sitt eget museum. Gjennom århundrer bidro jektene til å opprettholde handelen internt i Nord-Norge og mellom Nord-Norge og Bergen. I 2019 åpnet Jektefartmuseet, der «Anna Karoline» er selve hjertet i museumsbygget som rommer to utstillingshaller, restaurant, konferansesal og museumsbutikk. I konferansesalen gav historiker Linda Haukland oss en berørende og sterk fortelling om hvordan tyskernes bombing og utsletting av byen i mai 1940 opplevdes av befolkningen. Besøket ble avsluttet med en konsert, der Ellen Solstad og Geir Tømmerberg tok oss med på en musikalsk vandring fra Petter Dass til Bodøs store vise-sønn Halvdan Sivertsen.  Konsert ble det også om kvelden, der Kari Bremnes med orkester fylte den store salen i Stormen Konserthus med vellyd og gode tekster.

Dag fire: Er det mulig å være på oppdagelsesferd i Bodø uten å dra innom Kjerringøy? Svaret er enkelt: Nei! Vi dro med buss til det unike kulturminnet Kjerringøy Handelssted, og vår gode guide, May Beate Jensen, tryllet frem historiene om et kulturmiljø fra 1800-tallet som har «frosset» i tid.  Handelsstedene utgjorde et vendepunkt i Nord-Norges historiske handelsmonopol til byene i sør. Vi fikk se et flott billedspill rundt «Anna Elisabeth av Kjerringøy» før vi startet på vandringen rundt i hovedhus og krambod, to av i alt 15 godt bevarte bygninger. Overalt er det unikt og uberørt interiør.

Besøket på Kjerringøy ble avsluttet med en runde innom Harr-muséet, hvor vi fikk oppleve den enorme kunstproduksjonen til den som kanskje kan regnes som den fremste av dagens nordlandskunstnere, nemlig  Karl Erik Harr.   Hans malerier av bl.a. arktisk natur kjentes som et sug inn i landskapene.

Vel tilbake på hotellet samlet seminargjengen seg til en sosial stund, hvor mange bidro med dikt og fortellinger. Og allsangen ble ledsaget på piano av vår egen kjære pianist Eldbjørg Vik.

Siste dag sto bare én kulturopplevelse på programmet:  Galleri Bodøgaard.  Her ble vi mottatt av påtroppende daglig leder, tredje generasjon Bodøgaard – Selma. Hun skal overta ledelsen av galleriet etter sin far, kunstneren Harald Bodøgaard. Oscar, far til Harald, var en stor kunstmaler, som startet oppbyggingen av det som i dag fremstår som et unikt galleri. Det store og moderne bygget inneholder en helt utrolig samling av etnografiske gjenstander, som den gode Oscar samlet gjennom et langt liv. I tillegg til dette og kunstutstillinger, finner vi her også Oscars store (Norges største) samling av religiøse ikoner. 

Harald Bodøgaard forklarer ett av de mange rare redskaper som finnes i farens store samling

Et fint punktum var dermed satt for en spennende reise i Bodø og omegns rike kulturliv. Og enda er det så mye igjen å oppleve i den Europeiske Kulturbyen 2024. Men det får bli en annen skål – 

Fra Harrmuséet