Kulturmøte ved Glommas utløp
KVINs Høstseminar 2018 i Fredrikstad
Av Eva Angell Berntsen
Hvor Glommen har suset fra sagaens gry,
og hvor den sin tvedelte bane har gravet,
og strekker de mektige armer mot havet,
der steg den med voller og tårn imot sky,
vår fedrenes by.
Den lå der som verge for tidens kultur,
bak veldige porter, bak panser og mur
og drømte om stordåd i suset av flommen –
byen ved Glommen.
Slik heter det i første verset av Fredrikstadsangen som ble skrevet av Arne Svendsen og Ludvig Dahl til Fredrikstads 350-årsjubileum i 1917.
Kjært barn – også Fredrikstad - har mange navn: Festningsbyen, Plankebyen, Renessansebyen, Sykkelbyen… Tvers gjennom byen renner Glomma, og ved munningen av denne Norges lengste elv ligger Fredrikstad. Her, i Østfolds største by, satte et tjuetalls Kulturveteraner seg stevne noen fine og lune høstdager i midten av november. Og på flere områder ble vi minnet om at Fredrikstad stadig lever opp til sine mange kjælenavn.
Vi følte at ikke bare byen, men også de menneskene vi traff, tok imot oss med åpne armer og gav oss et verdifullt møte med gammelt og nytt, billedkunst og musikk, historie og fortellinger. Høstseminaret 2018 ble den ”kulturreisen” vi hadde håpet på.
Byhistorie
Vi kunne kanskje føye til et ekstra bynavn på lista, nevnt innledningsvis: ”Byen med det store hjertet”. For vårt første bekjentskap til dette hjertet fikk vi allerede første kvelden da byhistoriker Svein Skahjem holdt foredrag om ”gamle” dagers byoriginaler. En av dem – originalen Anders Pol’ti – ble tatt godt vare på, var venn med alle og ble savnet i bybildet da han døde. Ja, Anders Pol’ti ble til og med hedret med sin egen statue i hjembyen. Det ble noe til ettertanke.
Svein Skahjems åpnet sin innholdsrike historiske skattekistekiste på vidt gap for oss på dag to. Et vell av Fredrikstads eldre og nyere historie og plass i landsdelen ble servert oss i bussen under rundturen i byen, en rundtur som endte opp i den utrolig vel bevarte Gamlebyen, festningsbyen. Bak vollgraver og murer ligger denne perlen av et forsvarsverk, Europas best bevarte festningsby, slik den har gjort siden den ble påbegynt i 1663. I 2002 trakk Forsvaret seg ut, og hele Gamlebyen er i dag fredet. I Gamlebyen besøkte vi Tøihuset, hvor både Muséet og et kollektiv av kunstnere holder hus. Begge steder fikk vi kjenne på hyggelig mottakelse av varme mennesker, som forsterket følelsen av ”byen med det store hjertet”. Besøket i Gamlebyen endte med lunsj, også den i historiske omgiv-elser, på spisestedet Major-Stuen Kro & Stue.
Musikk
Dag to ble både travel og variert i innhold. Da vår tilmålte tid i Gamlebyen var over, bar det rett til Glemmen kirke – ”Lysets katedral”, som én har kalt kirken – hvor organist Trond Gilberg i ord og toner presenterte Fredrikstads store komponist, Egil Hovland. Dagen ble avsluttet med en kulturstund på hotellet, som styret hadde ansvar for. Og la det være sagt: Det har vært tradisjon opp gjennom årene at seminardeltakerne har bidratt med innslag under kveldssamlingene. Dette er en verdifull tradisjon som vi vil ta vare på. Her kan alle som ønsker bidra med dikt, sang og musikk, egne tekster, humor, kåserier eller hva de måtte ha på hjertet. Takk til alle som bidro denne gang. Et lite ønske til neste seminar: Vær med og bevar denne flotte tradisjonen!
Ut til Hvaler
Da dag tre opprant sto øyriket Hvaler på Programmet. Turbussen tok oss med over bruer og undersjøisk tunnel til øyene ute i havgapet. Eminent guide og forteller var pensjonert prest, Tore Thorkildsen. Han hadde vært prest på Hvaler i en årrekke, og fortalte levende og spennende om steder, liv og virksomhet, historie og kultur ute på øyene. Vi var bl.a. innom Norges eldste middelalderkirke, der Thorkildsen overraskende slo til med vakker sang, akkompagnert av kirkens organist som han hadde fått med seg. Hvaler-øyene er egen kommune, og her finner vi bl.a. Østlandets største fiskerihavn hvor det daglig kommer inn snadder fra havet, bl.a. hummer og reker.
Øyriket har alltid hatt blikket vendt mot havet, og mang en ung gutt la tidlig i livet ut på ”bøljan blå”. Hva var vel mer naturlig enn å innta en bedre lunsj, bestående av en solid porsjon fiskesuppe, på spisestedet ”Første reis” i Skjærhalden.
Dagen ble avsluttet med festmiddag på vårt hotell, Victoria, hvor bl.a kunstverket som ble innkjøpt på Tøihuset i Gamlebyen ble vunnet av en lykkelig seminardeltaker.
Mattradisjoner
På seminarets siste dag dukket forfatter og matkjenner Anne Lene Lie opp og holdt et spennende kåseri om gamle matradisjoner i Østfold. Hun tok utgangspunkt i sin bok ”Hva hadde Tordenskiold i lasten” og hadde med selvtilberedte smaksprøver av gamle retter. Både øre og gane fikk dermed et spennende møte med flere retter, bl.a. kandisert kvann og ærfuglkjøtt. Hun fortalte også temmelig levende om det utrolige fråtseriet som i hine tider kunne oppleves på herregårdene i området.
Etter lunsj var det bare å pakke snippesken, ta farvel for denne gang og belage seg på hjemtur. Vi tror det var en fornøyd gjeng som fant sitt sete på buss eller tog og dro – hver til sitt - i alle retninger fra Fredrikstad. Kanskje tenkte noen: Nå skal jeg se frem til neste seminar - på Helgelandskysten en gang utpå våren 2019.