Innholdsrikt møte med
våre «slektninger» i Vesterhavet
Kvins seminar på Færøyene, 14.-21.mai 2023
Tekst og foto: Solveig Holm Ragnhildstveit. (Se flere bilder på Facebook-siden vår. )
Søndag 14.mai: På Gardermoen flyplass møttes 23 forventnings fulle KVIN medlemmer på tur til Færøyene. Vi hadde planlagt turen i over ett år. Nå var alt klart, og vi gleder oss til opplev-elsesrike dager med Kristinn Bergmann, om arrangør og turleder fra Islandsspesialisten. Etter sirka 2 timer landet vi på Vàgar Lufthavn på Vàgar øya. Bussen tar oss med til Tòrshavn hotell, der vi sjekker inn og spiser middag.
Færøyene, som ligger mellom Nordsjøen og Nord Atlanteren, er en selvstyrt stat under Danmark, og her bor sirka 53. 000 mennesker. Landet består av 18 større og mindre øyer, som knyttes sammen med tunneler under sjøen og på land. Bare en øy har ikke veiforbindelse og må bruke ferge. Alle øyene har vulkansk opprinnelse. De to størst øyene er Steymøy og Eysturøy. Der bor omtrent halvparten av befolkningen. Vi visste at det var skiftende vær på Færøyene. Det fikk vi merke. Været skiftet mellom sol, regn, vind og tåke i løpet av en dag. Men vi hadde utstyrt oss med ull klær og regntøy. Vi led ingen nød. Vi visste at somrene var kalde. Stort sett var vi heldige med været.
Mandag 15. mai: Vi besøker den vesle bygda Gàsadalur, som var den siste til å få veiforbindelse. Vi får utsikt til fossen Mùlafossur. Vi besøker Bø med små hus og fin sandstrand. Det frister ikke med å ta et bad. Sandavàgur er neste stopp. Der besøker vi den fine kirken som stiller med guide. Lunsj i bygda Vestmanna. Etterpå 2 timers båttur til Vestmanna klippene. Det var sterk vind med høye bølger, så for en landkrabbe var det av og til vanskelig å sette sjøbein Vi var for det meste innendørs, men noen var tøffe nok til å

stå ute i vinden. Båtturene er avhengig av været, så det var på nippet til at det ikke ble noen båttur for oss. Vi var heldige. Båtturen gikk langs de bratte klippene. Vi så fuglefjell med bl.a tjeld og lundefugl, masse sauer som beitet i et stupbratt terreng i nærheten av bratte klipper.
Vi kjørte forbi store anlegg på land som drev med lakse og ørret oppdrett og hadde mange lakse-merder. Firma fra Norge hadde også fiske-rettigheter der. Interessant sightseeing. Så kjørte vi over fjellet, som er dekket med grønn mose og kort gras, slik alle fjella er på Færøyene. Vi reiser tilbake til Tòrshavn. Der vi sjekker inn på hotell 62 grader N. Bussen kunne ikke kjøre helt fram til hotellet, som ligger i sentrum, så vi fikk god mosjon opp de bratte gatene med tung bagasje. Men det klarte spreke 70-80 åringer. Middag på hotellet, fiskekaker på menyen. Vi hadde håpet på dessert også, men den var ikke inkludert.
Magnus-katedralen
Tirsdag 16.mai: Vi bilte til Nordens Hus. Årsmøte fra 9.00-12.00. Bra ledet av Lisa. Valg: Ny leder Inger Mjøsund og styremedlem Roald Lysø. Lunsj og omvisning i Nordens hus, som har byggematerialer og møbler fra alle land i Skandinavia. Vi besøkte Færøyenes nasjonal-museum, som er landets kunstmuseum. Bulder Der fikk vi oppleve den færøyske, natur og det særegne landskap overført til maleriene.
Neste og siste stopp denne dagen var bussturen til den berømte kongsgården på Kirkjubøur på vestkysten av Streymøy. Kirkjubøur regnes som det viktigste historiske stedet på Færøyene. Det var Færøyenes bispesete før reformasjonen. Dette er Færøyenes største gård og blir kalt kongsgården. Kirkjubøurs historie går tilbake til vikingetiden. Den har gått i arv i kongebondeslekten Patursson siden år1557. Storbonden Jòannes Patursson er 17. generasjon av samme familie som bor her. Han var vår omviser på denne flotte, gamle kongsgården med vakker beliggenhet. Jòannes fortalte at han hadde studert landbruk i Norge og driver med 350 sauer og kjøttfe.
Kirkjubøurgardur er et av de aller eldste bebodde trehus i Europa. Historien forteller at gården stammer fra Sognefjorden i Norge, hvor bjelke etter bjelke tatt ned og nummerert, fraktet med båt for siden å bli satt opp på bispegårdens stengrunn. På gården finnes fortsatt Magnus-katedralen, en gotisk katedral som landet har bedt om å få på Unescos verdensarvliste Vi var innom Røykstovan, fra 11.århundre, opprinnelig en del av bispesetet og besøkte St. Olavs-kirkjan fra år 1111. Dette er landes eldste sognekirke, som fremdeles er i bruk. Vi var invitert inn i Stokkastovan, den eldste del av kongsbondegården, som er åpent for gjester. På veggene var det bilder av daværende kronprinspar Olav og Màrtha. Oldefar til omviseren vår, var god venn med kong Olav og de hadde god telefonkontakt. Det hang to diplomer på veggen som var signert av kong Olav. Det var godt å sitte ned å få servert kaffe, te og sjokoladekake i gamle, hyggelige omgivelser. Vi fikk høre et sagn om kong Sverre av Norge (1177-1202) som ble født i Kirkjubøur etter at hans mor, Gunnhild hadde flyktet fra Norge. Hun fikk arbeid på bispegården og gjemte det vesle barnet i en hule i fjellet. I dag er det markert med et rødt kors. Historisk er det sikkert at Sverre vokste opp på Færøyene. Retur med trøtte, men fornøyde folk tilbake til hotellet vårt for å spise middag etter en travel og innholdsrik dag.
Reiseleder Kristinn spiller og synger for oss.
Onsdag 17.mai: Vi hadde med det norske flagg til Færøyene, siden det var 17.mai, grunnlovsdagen vår. Dagen opprant med øs-pøs regnvær. Men vi var kledd for slikt vær. Vi utforsket Tòrshavn, med en flink guide som tok oss med rundt i byen. På en bygning i havneområdet, så vi det norske flagget som vaiet i vinden. Vi fikk vite at Færøyene flagger for alle de Skandinaviske land på deres grunnlovsdag.
Vi fikk tid til å gå på egenhånd for å spise lunsj og gå i butikker, som hadde bl.a ullgensere strikket av Færøyisk saueull, som er spesielt kjent for sin gode kvalitet. Middag på hotell Hafnia. Kvin ville ha 17.mai feiring. Det hadde vi på hotellet vårt i regi av Anfinn. Vi hadde allsang med kjente, kjære norske sanger. Spesielt hyggelig var det at Kristinn spilte gitar og sang for oss. Sigrun Skjesol holdt 17. mai-talen og Eldbjørg Vik leste dikt. Islandsspesialisten v/Kristinn spanderte marsipankake på oss. Etter 6 år går leder Lisa og styremedlem Solveig ut av nåværende styre. Asbjørn Skjesol, leder av valgnemnda, takket Lisa og Solveig for innsatsen. Gaven vi fikk fra Kvin, var et fint, grafisk bilde av Tòrshavn. Takk for det!
Torsdag 18.mai: Denne dagen med fullt program og nye opplevelser. Vi skal til Sandøy, den grønne øya. Men først en kort busstur til fergestedet Gamlarætt og ferge i 30 min over til Sandøy. Buss videre rundt på øya og besøker museet i bygda Sand og den flotte kirken der. Museet hadde en flott samling av eldre og nyere malerier. Her møtte vi en dyktig, kvinnelig guide som fulgte oss rundt og svarte på spørsmål.
Lunsj i det private hjem-met til Hanna à Reynatùgvu. Her fikk vi tre halve skiver med færøyisk pålegg ogsjokolade-kake. Mens vi spiste hadde Hanna kåseri om matkultur, land-bruk, bondeliv, kultur og tradi-sjoner. Ikke nok med det.
Vi ble invitert av en lokal folkedans gruppe til ha ringdans sammen med dem. Det ble mer enn en dans, og vi hadde det sosialt og gøy på dansegolvet. Retur med buss og ferge tilbake til Tòrshavn. Etter middag på hotellet var det godt å komme tidlig til køys etter en dag med flotte opplevelser.
Fredag 19.mai: Etter frokost sjekker vi ut av hotellet vårt. Denne dagen er det bygdene, Saksun, Tjørnuvik og Toftir vi skal besøke. Vi kjører langs fjorden og første stopp er den vakre bygda Saksun, som har 20 innbyggere, gamle hus og en liten, vakker kirke. Her er vakker natur med fjell og fosser. Vi skal besøke det gamle huset Duvugardar, hvor vi får innblikk i hvordan husene var innredet i gamle dager.
Fra Saksun kjører vi over fjellet til bygda Tjørnuvik, like ved sjøen og omgitt av høye fjell. Vi får se de kjente klippeformasjonene Kæmpen og Kællingen. Guiden forteller sagnet om kjempene som ville stjele klippeformasjonene med til Island, På veien tilbake til Tjørnuvik stanser vi ved Fossà, Færøyenes høyeste fossefall på 140 meter. Vi ruslet rundt i den vesle bygda ved sjøen og møter guiden vår, en eldre koselig kar, som er en ivrig historieforteller, og som synes det er kjekt å fortelle om bygda og kirken. Inne i den vesle, vakre kirken overrasket han oss med å synge gregorianske salmer av Kingo med klar og høy manns-stemme. Vi fikk bl.a høre salmen «Skriv deg, Jesus på mitt hjerte». Et gyllent øyeblikk! Vi kjørte videre til Østerø, hvor vi spiste lunsj hjemme hos Maria og Josef.
Noen av oss var så heldige og fikk sitte i hagestuen med glassvinduer. Der fikk vi en veldig god fiskesuppe med tilbehør. De hadde en flott hage med små skulpturer. Der fikk vi tid til å rusle rundt og betrakte de fine blomstene. Siste besøk denne dagen ble den kjente strikkebutikken Navia, der guiden forteller om ull og strikking. Vi setter så kursen mot Klaksvik, hvor vi bor på sjømannshotellet. Flere av oss bodde i tredje etasje uten heis. Men resepsjonen hjalp oss med bagasjen. Så vi fikk god trappetrim de to dagene vi bodde på hotellet i en alder av 80 år. Dette er hovedstaden på den nordre halvdelen av Færøyene. Byen har fjell på begge sider av fjordarmen. Den er en av de travleste havnene på Færøyene. Middag på Cafè Frìda i byen etter en interessant dag.
Lørdag 20.mai: En ny dag med nye muligheter. Vi starter med en gåtur til havna, der vi skal ta ferge fra Klaksvik til Kalsøy. Så videre med buss til bygda Trøllanes og bygda Mikladalur. Vi gå ned til sjøen der vi ser en fin statue av Selkvinnen, der hun står og ser utover havet. Noen få klatret helt opp til henne.
Vi tar lunsj ute, og rusler rundt og besøker kirken, før vi tar fergen tilbake til Klaksvik. Vi besøker den vakre Christianskirken i Klaksvik, hvor vi ser et ekstra flott alterbilde, treskjæring, dekorasjoner og inventar.
Her hadde vi også guide, som forteller kirkens historie og om forliset under krigen. Båten de var i henger under taket i kirken. Igjen hopper vi på bussen til Vidareidi. Vi får tid til en spasertur i bygda og nyter den fine utsikten, før vi vender tilbake til Klaksvik. Siste kvelden nyter vi to retters middag med kaffe på restaurant Angus i Klaksvik.
Søndag 21. mai: Avreisedag. Vi sjekker ut fra hotellet og kjører gjennom den nyeste undersjøiske tunnelen, som knytter sammen Østerøy med Strømsøy. I tunnelen er det et kunstverk, som er laget av kunstneren Tròndur Patursson.
Så er vår kulturreise på Færøyene over. Vi har hatt sju opplevelsesrike dager med kunnskaps-rike guider, og lært mye om dette spesielle øyriket. Det har vært hyggelige folk å være sammen med og alt har godt bra. Takk til alle for innsatsen! Så flyr vi tilbake til Norge fylt med rike opplevelser
23 KVIN-medlemmer på tur til Færøyene mai 2023. (Foto: Otto Kleppe)